Huomasin tässä yhtenä päivänä käyväni keskustelua itseni kanssa: ”En minä voi tehdä tätä, en tiedä aiheesta tarpeeksi!” ”Ei minun natsat riitä!” ”Joku toinen tekee kuitenkin paremmin.” Onneksi tulin järkiini ja tajusin, että kyllä minun natsat riittää ja kyllä minä osaan! Ja mikä tärkeintä, sanoin nämä sanat itselleni keskustelumme päätteeksi.
Tuntuuko tutulta? Osaat työsi, mutta pelkäät ajoittain, että jäät kiinni taitamattomuudesta. Et luota osaamiseesi, vaan uskot olevasi kelvoton hommaan. Huijarisyndrooma kiusaa varsinkin sinua, joka vaadit itseltäsi paljon. Taidat sinäkin kärsiä huijarisyndroomasta. Onneksi voit itse muuttaa ajatteluasi.
Huijarisyndrooma – mikä se on?
Huijarisyndrooma on varsin yleinen psykologinen ilmiö, jossa henkilö ei luota omiin kykyihinsä tai osaamiseensa vaan uskoo asemansa tai menestyksensä johtuvan sattumasta, erehdyksestä tai muusta sellaisesta. Vaikka menestys hymyilisi ja ulkoapäin kaikki näyttäisi täydelliseltä, sisälläsi voi kyteä epävarmuus ja pelko paljastumisesta. Epäilet omia kykyjäsi ja saavutuksiasi, vaikka todisteet puhuisivat päinvastaista. Huijarisyndrooma voi ilmetä monella tavalla, esimerkiksi pelkona epäonnistumisesta, perfektionismina tai vaikeutena ottaa vastaan kehuja.
Huijarisyndroomassa on kyse ajatusvääristymästä. Syndroomaa poteva tuntee, ettei ole riittävän hyvä, vaikka olisi kuinka lahjakas ja taitava. Vaikka olisit saavuttanut menestystä, et usko ansainneesi sitä. Tämä pelko voi edelleen johtaa ahdistukseen ja suorituspaineisiin.
Miten puhut itsellesi?
Vahingollisesta ajattelusta ja ajatusvääristymistä voi päästä eroon, mutta se toki vaatii työtä – sinulta itseltäsi. Ihan ensin sinun täytyy tiedostaa, miten puhut itsellesi. Pysähdypä nyt kuuntelemaan hetkeksi.
Kuuntele vielä hetki.
… Miten puhuit itsellesi?
Lisäksi sinun täytyy muistaa, että kaikki ajatuksemme eivät ole totta. Omaa, sisäistä puhetta kannattaa pysähtyä kuuntelemaan. Moititko, mitätöitkö, pienennät ja arvostelet itseäsi jatkuvasti? Mitäpä jos olisitkin lempeämpi itsellesi ja puhuisit itsellesi myönteisemmin, itseäsi ja osaamistasi arvostaen ja kaiken kaikkiaan kauniimmin? Mitä jos korostaisit hyviä puoliasi? Voisitko tietoisesti muokata omaa sisäistä puhettasi positiivisempaan suuntaan.
Vapaudu vääristymästä
- Huijarisyndrooma on seurausta usein pitkään jatkuneista ja vääristyneistä ajattelumalleista eikä niistä vapautuminen käy käden käänteestä. Mutta kun ymmärrät, mistä ne johtuvat, olet jo avannut oven vapauteen.
- Kuuntele, miten puhut itsellesi. Kun pysähdyt kuuntelemaan sisäistä ääntäsi ja jäät kiinni itsesi pienentämisestä, muista, että kyse on vain omasta, virheellisestä tulkinnastasi eikä se välttämättä ole totta. Mietipä uudelleen. Onko niille todisteita? Onko mahdollista, että olet liian ankara itsellesi? Muista myös kannustaa itseäsi!
- Vahvuutesi on voimasi. Keskitä ajatuksesi ja huomiosi siihen, missä olet hyvä ja minkä osaat. Olet varmasti saanut toisilta hyvää palautetta osaamisestasi – nyt on aika muistaa ne ja vaikka kirjata ylös. Ota palaute ja kehut vastaan!
- Suorittaja, ohoi! Tänne, tänne! Enemmän ei ole aina paremmin. Voisitko sittenkin tehdä tänään vähän vähemmän? Voisitko sittenkin olla tyytyväinen? Voisitko sittenkin rentoutua ja vähentää vaatimuksiasi? Kas, maailma ei kaatunutkaan ja levännyt mielesi toimii paremmin.
Muista, että et ole huijari. Olet pätevä ja ansainnut menestyksesi! Älä anna huijarisyndrooman estää sinua saavuttamasta unelmiasi!