Nykymaailman kiireessä ja jatkuvassa paineessa on tärkeämpää kuin koskaan pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Töissä on kiire ja paljon tehtävää eikä työpäivän jälkeen jaksaisi enää mitään. Kotona on alati kasvava pyykkivuori jo ovella vastassa ja keittiössä kattilat kumisevat tyhjyyttään. Kurvaat töistä eineshyllyn tai hampparibaarin kautta kotiin. Kehotietoisuus ja resilienssi ovat kaksi keskeistä käsitettä, jotka tulisi jokaisen meistä ymmärtää ja jotka voivat auttaa saavuttamaan tasapainoisemman ja onnellisemman elämän.
Mitä kehotietoisuus on?
Kehotietoisuus tarkoittaa kykyä olla tietoinen omasta kehosta ja sen tilasta tässä hetkessä, juuri nyt. Se sisältää sekä fyysisten että emotionaalisten kokemusten havainnoinnin ilman tuomitsemista tai arvostelua. Kehotietoisuuden harjoittaminen voi tapahtua esimerkiksi meditaation, joogaharjoitusten tai mindful-liikunnan (esimerkiksi kävely metsässä) avulla.
Kehotietoisuuden hyödyt
Kehotietoisuus tuo monia hyötyjä sekä fyysiselle että psyykkiselle terveydelle. Se voi auttaa meitä:
- vähentämään stressiä ja ahdistusta
- parantamaan unen laatua, kun mieli on rauhallisempi
- lievittämään kipua ja kehon psykosomaattista oireilua
- lisäämään keskittymiskykyä ja läsnäoloa
- kehittämään itsemyötätuntoa
- parantamaan vuorovaikutusta muiden kanssa ja kykyä kuunnella muita ihmisiä.
Kehotietoisuuden avulla voimme oppia tunnistamaan kehossamme stressin merkkejä ja reagoimaan niihin rauhallisesti ja tehokkaasti. Tämä auttaa vähentämään stressin haitallisia vaikutuksia ja parantamaan kykyämme palautua stressaavista tilanteista.
Kehotietoisuus lisää itsetuntemusta, mikä puolestaan vahvistaa resilienssiä. Kun tunnemme omat vahvuutemme ja heikkoutemme paremmin, meillä on paremmat edellytykset selviytyä vaikeuksista ja palata takaisin vahvempana.
Mikä on resilienssi?
Resilienssi on kykyä selviytyä vaikeista kokemuksista ja haasteista. Se ei tarkoita, että välttäisimme vaikeuksia, vaan sitä, että löydämme keinot selviytyä niistä ja jatkaa eteenpäin. Resilientti ihminen kykenee sopeutumaan muutoksiin, käsittelemään paineita ja palautumaan vastoinkäymisistä tai vaikkapa hyvin kuormittavasta työpäivästä.
Resilienssin vahvistaminen
Resilienssi ei ole synnynnäinen ominaisuus, vaan sitä voi harjoitella, kehittää ja vahvistaa. Kehotietoisuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä resilienssin vahvistamisessa. Kun olemme kehotietoisia, meillä on parempi kyky tunnistaa omat tunteemme ja reagoida niihin rakentavasti, hallita stressiä tehokkaasti, keskittyä käsillä olevaan hetkeen, löytää resursseja vaikeuksien kohtaamiseen ja oppia virheistä ja vastoinkäymisistä.
Kehotietoisuus ja resilienssi yhdessä
Kehotietoisuus ja resilienssi kulkevat käsi kädessä. Kehotietoisuuden harjoittaminen voi auttaa meitä kehittämään resilienssiä, ja resilienssi puolestaan voi helpottaa kehotietoisuuden harjoittamista.
Mitä sinä voit tehdä?
Jos haluat parantaa omaa hyvinvointiasi, kehotietoisuuden ja resilienssin harjoittaminen on hyvä paikka aloittaa. On olemassa monia erilaisia tapoja harjoittaa kehotietoisuutta ja resilienssiä, joten löydät varmasti itsellesi sopivan tavan. Voit kokeilla esimerkiksi meditaatiota, joogaa, mindfulness-harjoituksia, liikuntaa, luontoretkiä tai kiitollisuuspäiväkirjan pitämistä.
Muista, että tärkeintä on löytää itsellesi sopiva tapa ja olla kärsivällinen. Kehotietoisuuden ja resilienssin kehittäminen on jatkuva prosessi, mutta se on investointi, joka jokaisen kannattaa tehdä.
Kehotietoisuus ja resilienssi ovat tärkeitä taitoja, jotka auttavat meitä elämään onnellisempaa ja terveellisempää elämää. Harjoittamalla kehotietoisuutta ja vahvistamalla resilienssiämme voimme oppia kohtaamaan haasteet ja vastoinkäymiset paremmin ja palautumaan niistä nopeammin.
Jos haluat parantaa omaa hyvinvointiasi, ota minuun yhteyttä ja vapautetaan sinun kallista aikaasi ja vähennetään työpäiväsi kuormittavuutta!
PS. Tuntuiko teksti jossakin kohtaa kehoasi?