Edunvalvontavaltuutus on tärkeä asiakirja, jolla voit varmistaa, että asioistasi huolehditaan toiveidesi mukaisesti, jos et itse enää pysty tekemään päätöksiä esimerkiksi sairauden tai muun syyn vuoksi. Muistathan, että esimerkiksi puolisosi ei automaattisesti voi hoitaa asioitasi.
Edunvalvontavaltuutuksen annat laatimalla edunvalvontavaltakirjan. Mielestäni jokaisen täysi-ikäisen kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus tulevaisuutta varten, sillä se huomattavasti kevyempi ja joustavampi tapa hoitaa toisen asioita kuin esimerkiksi edunvalvojan määrääminen.
Tässä blogikirjoituksessa opastan sinua edunvalvontavaltuutuksen tekemisessä ja annan kattavasti tietoa siitä, mitä asiakirjassa tulee olla sekä miten se saatetaan voimaan.
Mikä on edunvalvontavaltuutus?
Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jossa henkilö (valtuuttaja) valtuuttaa toisen henkilön (valtuutettu) hoitamaan hänen asioitaan, jos hän itse ei siihen kykene esimerkiksi sairauden, onnettomuuden tai muun syyn vuoksi. Tämä valtuutus voi kattaa sekä taloudelliset että henkilökohtaiset asiat, ja se antaa mahdollisuuden ennakoida tulevaa ja turvata omien asioiden hoito luotettavan henkilön toimesta.
Miksi edunvalvontavaltuutus on tärkeä?
- Oikeusturva: Edunvalvontavaltuutus varmistaa, että asioistasi huolehtii henkilö, johon luotat. Tällä voi estää virallisen edunvalvonnan määräämisen.
- Rauha ja varmuus: Asiakirja antaa sinulle mielenrauhan tietäessäsi, että asioistasi huolehditaan toiveidesi mukaisesti.
- Joustavuus: Voit itse määritellä, mitkä asiat kuuluvat valtuutuksen piiriin ja kenelle valtuutus annetaan.
Mitä edunvalvontavaltuutuksessa tulee olla?
Edunvalvontavaltuutus on laadittava kirjallisesti ja sen tulee sisältää tietyt keskeiset tiedot ja muotoseikat. Valtuutuksessa tulee olla seuraavat asiat:
- Valtuuttajan tiedot: Asiakirjassa on oltava valtuuttajan nimi, henkilötunnus ja yhteystiedot.
- Valtuutetun tiedot: Valtuutetun nimi, henkilötunnus ja yhteystiedot.
- Varavaltuutetun ja toissijaisen valtuutetun nimeäminen: Suosittelen nimeämään myös varavaltuutetun ja toissijaisen valtuutetun, joka voi toimia valtuutettuna, jos ensisijainen valtuutettu ei kykene hoitamaan tehtäviään tai ei halua ottaa tehtävää vastaan. Varavaltuutettu voi toimia vain tilapäisesti, ikään kuin varsinaisen valtuuttamasi henkilön sijaisena. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) ei rajoita valtuutettujen määrää, mutta valtakirjaan olisi hyvä merkitä myös järjestys, jossa valtuutettujen toivot tehtävään ryhtyvän.
- Valtuutuksen laajuus: Valtuutuksessa on määriteltävä tarkasti, mitkä asiat valtuutus kattaa ja joita valtuutettu saa siis hoitaa. Tämä voi sisältää taloudellisten asioiden hoitamisen, kuten pankkiasioiden, laskujen maksamisen ja omaisuuden hallinnan, sekä henkilökohtaisten asioiden hoitamisen, kuten terveydenhuollon päätökset.
- Erityiset toiveet ja ohjeet: Voit halutessasi sisällyttää valtuutukseen erityisiä toiveita ja ohjeita esimerkiksi hoitoon tai varojen käyttöön liittyen.
- Allekirjoitus: Asiakirja on allekirjoitettava valtuuttajan toimesta todistajien läsnä ollessa. Allekirjoituksen on oltava päivätty ja paikkakunta on merkittävä. Lisäksi edunvalvontavaltuutuksessa on oltava kahden esteettömän (eli ei lähisukulaisen) todistajan allekirjoitukset, jotka todistavat, että valtuuttaja on tehnyt asiakirjan omasta vapaasta tahdostaan. Digi- ja väestötietovirasto ei voi vahvistaa valtuutusta, jos todistaja on esteellinen.
Miten edunvalvontavaltuutus saatetaan voimaan?
Edunvalvontavaltuutus astuu voimaan vasta, kun valtuuttaja tulee kykenemättömäksi hoitamaan omia asioitaan ja DVV on vahvistanut valtuutuksen. Voimaansaattamisprosessi sisältää seuraavat vaiheet:
- Kykenemättömyyden toteaminen: Valtuutetun tulee hankkia lääkärinlausunto, joka osoittaa valtuuttajan olevan kykenemätön hoitamaan asioitaan.
- Vahvistuksen hakeminen: Vahvistamista haetaan Digi- ja väestötietovirastolta hakemuslomakkeella, jonka liitteinä pitää olla alkuperäinen valtakirja sekä lääkärinlausunto.
- Vahvistusprosessi: Digi- ja väestötietovirasto tarkistaa asiakirjat ja varmistaa, että ne ovat lain mukaisia. Vahvistamisen jälkeen valtuutettu saa oikeuden hoitaa valtuuttajan asioita valtuutuksen mukaisesti. Tätä kirjoittaessa DVV:n käsittelyaika on 2-3 kuukautta. Päätöksen vahvistamismaksu on tällä hetkellä 130 euroa.
Edunvalvontavaltuutus auttaa sinua varmistamaan, että asioistasi huolehditaan toiveidesi mukaisesti, jos et itse siihen kykene. Valtuutus kannattaa laatia vielä silloin, kun olet itse hyvässä kunnossa. Valtakirjaa voi myös tarpeen vaatiessa muuttaa, jos ja kun elämäntilanteessasi tapahtuu muutoksia.
Lisää edunvalvontavaltuutuksesta löydät Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.